Studera bildelarna inför teoriprovet

Studera bildelarna inför teoriprovet

Bilen består av flera tekniskt avancerade delar som är värda att titta närmare på, oavsett om du är en nybliven körkortstagare eller veteran. Naturligtvis är det inget att skämmas över att inte veta allt om bilar. Alla som har gått på trafikskola vet hur osäkert det känns i början att sätta sig framför ratten. Som tur är finns det gott om högkvalitativa trafikskolor som gör att du känner dig trygg bakom ratten vid övningskörning. Ett bra exempel är en modern trafikskola i Gävle under regi av My Driving Academy som onekligen lär dig köra effektivt. Det är dock värt att gå ett steg längre och utforska bilen närmare. Även om du inte är ensam om att inte veta allt om bilar är det fördelaktigt att känna till bilens essentiella delar. Den som planerar att ta körkort har nytta av denna information eftersom det förbereder inför körteorin och gör dig till en mer upplyst förare.

Härnäst presenteras fyra delar av bilen som du bara måste känna till, vilka är följande:

  • Motor.
  • Batteri.
  • Bromsar.
  • AC-kompressor.
  • Ljuddämpare.

Nyckeln till det bästa sättet att ta körkort är träning och utveckling. Fortsätt därför läsa för att se närmare på dessa grundläggande delar i bilen!

Topp 5 bildelar och komponenter

1. Motor. Av alla bilens delar är förbränningsmotorn hjärtat och själen. Den består i sin tur av en rad delar som axlar, tändstift, ventiler och kolvar.

2. Batteri. Bilbatteriet är en essentiell del av bilen som levererar elen som behövs för att driva dess elektriska komponenter. Dessutom kommer en bil utan ett fungerande batteri inte att starta. Detta eftersom motorn inte får den elstöt som behövs för att starta igång. I de flesta bilar finns motorn under huven och batteriet kan identifieras med symbolerna minus (-) och plus (+). Om du får motorstopp kan du använda startkablar för att starta igång bilen igen för att undvika bärgningshjälp. I sådana fall kopplar du den röda klämman till pluspolen och den svarta till minuspolen.

3. Bromsar. Bromsarna utgör bilens viktigaste säkerhetssystem. Bromssystemet består av många komponenter, däribland bromspedalen, bromsvätskan och bromsskivorna. Bromsvätskan ser till att förstärka trycket i den hydrauliska processen för att sakta ner hastigheten och stoppa bilen. Det är därför en essentiell del för driften av bromssystemet. Bromsskivorna är en avgörande komponent som bör kontrolleras emellanåt eftersom dessa utsätts för hög värme vid varje inbromsning. När dessa försämras så börjar bromsningen bli mindre effektiv och då är det dags att byta ut dem.

4. AC-kompressor. I motorutrymmet finns AC-kompressorn som ger sval luft i hela bilen. Om du får problem med kompressorn upptäcker du det enkelt; dels genom att du inte känner någon kall luft genom ventilationen och dels genom höga oljud från den vid drift.

5. Ljuddämpare. Precis som namnet antyder ansvarar denna bildel för att dämpa ljudet och ligger placerad mellan motorn och avgasröret. Den gör att du kan köra lugnt utan att höra höga ljud från avgasröret. Det är viktigt att reparera problem med ljuddämparen så fort som möjligt för att undvika större fel med ännu dyrare reparationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *