Motorrummet – utseende och inventarier

Motorrummet – utseende och inventarier

Motorrummet är den plats i bilens inre där motorn är belägen samt dess komponenter. För enkelhetens skull beskrivs nedan en förbränningsmotors uppbyggnad och komponenter, då en sådan motor är vanligast på marknaden.

Kolvmotorn

Kolvmotorn är en slags förbränningsmotor som är förhållandevis billig att tillverka, och effektiv. Kolvmotorn har en eller flera cylindrar i vilka kolvar rör sig fram och tillbaka med hjälp av den expanderande gasens tryck.

En V-motor är en motor vars cylindrar är uppbyggda som bokstaven V om man tittar på dem nedifrån och upp. V2 står för att en motor har två cylindrar och så vidare enligt en skala.

Cylinderhuvudet

Cylinderhuvudet återfinns på cylinderblockets ovansida. Det tillhandahåller viktiga funktioner såsom gasväxling, bränsletillförsel, tändning, smörjning och kylning. Cylinderhuvudet kan därför påstås vara bilens hjärna då den reglerar funktioner som den mänskliga hjärnan gör för oss människor.

Smörjningens syfte är att minska friktionen och avleda överskottsvärme. Kylningen som ofta är vattenbaserad pågår i speciella kylkanaler kring motorcylindrarnas förbränningsrum. Motorn presterar sämre vid överhettning och kylning sker såväl under riktiga kalla vinterdagar som heta sommardagar.

Bränslets gång till motorn

För att bränslet ska nå motorn måste bilens bränsletank tankas med det rätta drivmedlet för just den biltypen. Anledningen är för att bensin och diesel har olika sammansättningar rent kemiskt, vilket gör att de olika komponenterna mellan bensin- och dieselbilar skiljer sig åt. Om det verkligen är akut kan en bensinbil köras på diesel och vice versa, men det är helst inget som bör upprepas då bilarna kan fara illa av att tankas med fel bränsle.

Bränslet tankas från en bränslepump utanför bilen till en bränsletank. Tanken kan vara olika stor beroende på hur stor bilen som helhet är och dess normala bränsleförbrukning. Man måste inte tanka fullt om man inte vill, dock brukar bensinkedjorna ha en lägsta tillåten kvantitet om 2-5 liter.

När bränslet hamnat i bränsletanken förs det till en bränslepump som pumpar igenom bränslet genom ett bränslefilter. Bränslefiltrets uppgifter är att hindra materia och föroreningar i bränslet att nå motorn.

Andra komponenter

Andra viktiga komponenter som kan nämnas i sammanhanget är förgasaren, katalysatorn, tändningsstift och så vidare. Det är alltid bra att åtminstone ha koll på dessa delar om man möter en verkstadsman någon gång under sitt fordonsliv eller annars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *