Återvinning av motorer

Återvinning av motorer

Genom att besöka hemsidan Återvinningsbar kan man få reda på hur man bäst återvinner en produkt, exempelvis en bilmotor.

Varför återvinna en bilmotor?

Det kan tyckas onödigt att en stillastående motor ska återvinnas men faktum är att motorn kan innehålla miljöfarliga ämnen som med tiden kan sippra ur den och skada miljön. Ett bra exempel är motorolja. Det enklaste sättet är att låta en betrodd bilskrot ta hand om motorn och låta den sköta återvinningen medan du lugnt kan luta dig tillbaka.

Samlarobjekt, andrahandsvärde

Precis som med allt annat i världen finns det de som samlar på komponenter till olika bilar och så vidare. Om du äger en raritet till bil och som du vill bli av med kan det vara värt att sälja dessa motorkomponenter till intressenter. Om bilen bara ska stå som ett utställningsobjekt behövs ingen motor.

Om du äger en svensk bil kan det vara värt att inspektera intresset för eventuella motorkomponenter innan du återvinner hela motorn. På så sätt kan du tjäna en hacka och samtidigt värna om miljön då intressenterna slipper betala en helt ny motorkomponent.

Måste jag återvinna bilmotorn?

Ja, enligt miljöbalken måste du det. Du kan straffas för att exempelvis ha dumpat den i en sjö eller i skogen. Om den fortfarande är fungerande kan du också välja att sälja motorn vidare. Däremot finns inget som tvingar dig att återvinna den om du bara tänkt ha den ståendes hemma. Även hemma måste du då se till att motorn står stadigt och inte läcker. En lada är ett fullt dugligt förvaringsutrymme för en gammal motor.

Att köra och äga bil kan vara ett stort nöje, men se till att värna om miljön samtidigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *