Fasta inventarier

Fasta inventarier

Bilar har också fasta inventarier, ibland på grund av att lagen föreskriver så.

Bilbälten

Om bälten kan man läsa om på exempelvis nationalencyklopedins hemsida. Det har länge varit lag på bälte i personbilar. När det gäller epa-traktorer eller mopedbilar krävs dock inte bälte om inga finns installerade. Kravet då är att samtliga passagerare har hjälm på sig. För att bältet ska få full effekt ska det helst dras åt så att man verkligen känner att bilbältet kan stå emot hastiga ryck och kollisioner. Husdjur behöver dock enligt lag inte ha bälte på sig.

Bältena är oftast svarta med en tillhörande fästanordning där man trycka på en röd knapp för att frigöra bältet så att man kommer loss. Kör man inom inhägnat område, i parkeringshus eller på parkeringsplatser behövs inget bälte enligt lag, även om det förstås är att föredra i samtliga situationer.

Airbag

Samtliga förarsäten och passagerarsäten fram i bilen ska enligt lag vara kombinerade med airbags som snabbt kan utlösas vid kollision. Beträffande förarsätet så är ofta airbagen inbyggd i ratten av naturliga skäl. Airbagen är ofta vit och är tänkt att skydda huvudet mot skallskador. Ibland finns även whiplashskydd på sätenas huvudkuddar, som skyddar mot kollisioner orsakade av bakomvarande fordon.

Handhållare

Vid de flesta säten förutom förarsätet finns så kallade handhållare där passagerarna kan hålla i sig vid vanlig färd eller när det skumpar lite extra. Meningen är att man genom det ska kunna hålla sig en någorlunda fast och upprätt position utan att ryckas med åt olika håll.

Solskydd

Solskydd är ofta inbyggda strax ovanför vindrutan i taket och är nedfällbara och uppfällbara. Innebörden är att man ska kunna undvika att bländas av direkt solljus. Vid bländning kan man få svårt att fokusera på trafiken, vilket kan göra körningen till otrygg och rent av farlig. Man kan också skydda ögonen genom solglasögon då det trots allt kan vara rätt påfrestande att kisa hela tiden. När man har solglasögon (i all synnerhet polariserande) kan man enkelt och tryggt se som om man vore hemma i ett normalbelyst rum.

Tutan

Varje bil ska vara utrustad med en tuta enligt lag. Tutan får enbart användas för att värja fara. Man får inte nyttja tutan för att hälsa på någon man känner eller för att fira att sitt land har vunnit ett guld i något mästerskap inom sportens värld.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *