5 bildelar som format den moderna bilen

5 bildelar som format den moderna bilen

Den moderna bilens utveckling har i över 100 år genomgått många viktiga innovationer. En rad innovativa bildelar har tillkommit och blivit en standardiserad del av bilen. Sedan de första bilarna i slutet av 1800-talet har bilen därför förändrats mycket. Följande fem innovativa bildelar inom bilteknik har varit mycket viktiga och är numera universella i de flesta bilar, vilka är:

  • förbränningsmotorn,
  • dieselmotorn,
  • katalysator,
  • krockkuddar,
  • servostyrning,

5 innovativa bildelar

Detta är några av de viktigaste innovativa bildelar som numera är universella i de flesta av dagens moderna bilar. På tal om bilens innovationer, sälj din bil om den börja brista eftersom det i längden blir dyrt att underhålla och reparera den. Låt följande bildelar inspirera till en modern bil.

1. Förbränningsmotorn: Den mest universella bildelen och i själva verket bilens hjärta och orsak till existens är förbränningsmotorn. Den första fungerande förbränningsmotorn konstruerades av Etienne Lenior år 1859 och några år senare patenterade Nikolaus Otto sin “atmosfäriska gasmotor”.

2. Dieselmotorn: Den tyska ingenjören och uppfinnaren Rudolf Diesel utvecklade dieselmotorn 1892. Innovationen i dieselmotorer är att dess antändning av bränslet sker automatiskt till skillnad mot bensinmotorer som har tändstift. Dieselmotorns antändning sker istället genom höga kompressioner i förbränningskammaren.

3. Katalysatorn: Den viktigaste biltekniska innovation för miljö och hållbarhet är katalytisk avgasrening. Dess förmåga att konvertera avgaser och andra föroreningar reducerar med över 80 procent de miljöfarliga ämnen släpps ut. Tekniken förbättrar luftkvaliteten, inte minst i städer och andra biltäta områden.

4. Krockkuddar: En av de absolut viktigaste innovationerna tillsammans med säkerhetsbältet är krockkudden eftersom den är avgörande för att rädda liv. De är skickligt designade för att blåsas upp blixtsnabbt vid krockar och hastiga manövrar.

5. Servostyrning: Ännu en viktig innovation inom bilens utveckling är servostyrning som gör bilar mer lättstyrda. Tekniken innebär att förare kan anstränga sig mindre när ratten vrids. Denna effekt märkt speciellt vid låga hastigheter och i stillastående läge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *