Olika instrumentreglage

Olika instrumentreglage

Olika instrumentreglage som kan vara viktiga att hålla reda på benämns nedan.

Om instrumentpanelen

Om instrumentdelen kan man läsa om på nationalencyklopedins hemsida. På instrumentpanelen återfinns viktiga funktioner för att bilen ska köras bra och upplevas på ett behagligt sätt.

Radion/stereon

Radion kan man i dagens bilar enkelt justera via de knappar som finns tillgängliga för ändamålet. Man kan stänga av och på radion, aktivera röststyrning samt ändra radiokanal eller ljudvolym. Många förlitar sig på radion när de är ute och kör. Man kan faktiskt bli mer fokuserad på det som händer då hjärnan får mer intryck än vid total tystnad. Det är dock viktigt att inte låta radion överrösta trafiken då risken för olyckor eller incidenter ökar. Dessutom kan fotgängare och andra bilister störa sig på de som spelar alldeles för hög musik. Vidare är det bra för öronen att inte lyssna på allt för hög musik. Din hörsel är viktig!

Handbroms

På äldre bilar är handbromsen ofta manuell, men dagens bilar kan enkelt positioneras i stillastående läge utan att rulla genom en knapptryckning. Man ska inte köra med handbromsen i då det dels gör bilen långsammare och dels skadar systemet vilket inte är att sträva efter överhuvudtaget.

Air-conditioner (AC) och stolsvärmare

Det finns olika värmeinställningar i moderna bilar som gör resan mer behaglig eller rent av uthärdlig. AC:n kan användas såväl på sommaren som vintern för att dels svalka ned bilen och dels förhindra imma på insidan av vindrutan (som ju försvårar sikten utåt). Man kan ofta ställa in olika fläktlägen beroende på hur mycket vinddrag man vill ha. Stolsvärmare används med fördel på vintern och speciellt när bilen startas för första gången under en tur då bilen i sig inte har någon isolering eller liknande egenskap. Även stolsvärmare går i de flesta fall att reglera så att man inte uteslutande behöver ha en viss temperatur.

Körriktningsspak och varningsljus

När man ska köra i en viss riktning eller byta fil måste man röra körriktningsspaken upp eller ned för att signalera för andra trafikanter vad ens avsikter är. Varningsljusen aktiveras genom att trycka på en knapp med en triangel på sig (oftast omringad av röda ränder). Varningsljusen uppfattas genom att bägge blinkersen blinkar i takt, vilket är ett gängse system för alla biltillverkare att tillhandahålla.

Bluetooth, telefonsamtal

Man får sedan några år tillbaka inte hålla i telefonluren medan man samtidigt konverserar med en annan person i ett telefonsamtal. Man måste istället ha handsfree, vilket gör att man kan hålla reda på ratt och växelspak med bägge händerna. Man får heller inte sms:a eller surfa på internet medan man kör.

GPS

Många nya bilar är utrustade med GPS (Global Position System), vilket talar om för föraren var man befinner sig någonstans. Man kan också få direktioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *