Diverse praktiska detaljer

Diverse praktiska detaljer

Det finns en hel del praktiska detaljer som hör till bilens exteriör, och som kan vara bra att veta mer om.

Dragkrok

En dragkrok är en anordning som somliga bilar och andra fordon har där bak. Ändamålen är många, men det vanligaste är att man släpar en annan bil eller släpvagn/husvagn bakom bilen. Det kan vara värt att investera i ett par extra utstickande backspeglar till bilen om man väljer att dra en husvagn eller större släpvagn. De är ofta avtagbara och kan vila när bilen används till dess vanliga, normala syfte. Ibland kan man även fästa speciella cykelhängare på dragkrokens kula.

Man får inte montera en dragkrok utan en påföljande besiktning, och i vissa fall kan det uttryckligen förbjudas att en liten bil ska dra en husvagn.

Antenn

Antennen sitter vanligtvis uppe på taket (utvändigt) på karossen. Dess syfte är att fungera som mottagare av radiovågor enligt önskad frekvens. De allra flesta moderna bilar har en inbyggd radio, och vissa bilar erbjuder till och med surroundljud.

Antennen kan vara ömtålig för regn och rusk, vilket kan medföra att den fungerar sämre när vädrets makter inte står på ens sida. Det är dock nästintill riskfritt att köra bil när det åskar, då karossen fungerar som en slags Faraday’s bur (elektriciteten avleds från metallburen). Mottagningen kan också störas av att åka genom tätvuxen skog eller i tunnlar.

Registreringsskyltar

Alla bilar är enligt lag tvungna att ha en registreringsskylt av samma identitet både där bak och fram. Anledningen är för att bilen lätt ska kunna kontrolleras mot diverse register som exempelvis tullen eller polisen tillhandahåller. Det underlättar även för en polis som vill bötfälla en viss förare då det utan registreringsskyltar försvåras att korrekt återge information. Det är tillåtet att få en betald självbestämd skylt, under förutsättning att den är 2-6 tecken lång och inte är stötande (svordomar, obscena ord, hets mot folkgrupp och så vidare).

Övningskörningsskyltar

Övningsskyltar är enkla att applicera på bilplåten och när en privatperson övningskör med en privat handledare ska en grön skylt användas. Övningskörning med trafikskolor fordrar röda skyltar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *