Bilrutor, vindrutetorkare

Bilrutor, vindrutetorkare

Att köra runt med en trasig bilruta är inte att rekommendera. Trots detta kör var fjärde bilförare runt med en bil vars vindruta är skadad på något sätt.

Vad är en vindruta?

Alla bilar har inte en vindruta, men beträffande namnet kan det sägas skydda mot vind, insekter och djur. Alla bilar som enligt typintyget skall ha en vindruta får enbart framföras med en sådan. Det är alltså inte tillåtet att montera ned den om den skall köras i trafik på allmän väg. Vindrutan är ofta gjord av tåligt glas som är förtätat. Det är svårare att med exempelvis en sten slå sönder en vindruta än en fönsterruta på ett hus.

Vad är vindrutetorkare?

Vindrutetorkare finns på majoriteten av bilar både där bak och fram. Deras syfte är att avleda vatten, vattenånga, smuts och så vidare. Ofta behöver man tillföra spolarvätska för att göra rutan någorlunda ren. Spolarvätska och vindrutetorkare finns att köpa hos bensinstationer eller specifika bilvårdskedjor. Som förare har du en plikt att kunna se ordentligt framåt, gör du inte det på grund av att du saknar spolarvätska eller liknande kan du bli bötfälld.

Sidorutor

Sidorutorna brukar inte vara lika förtätade som vindrutan, man får heller inte tona rutor så att de inte går att se igenom, åtminstone inte rutorna till förarhytten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *