Karossen

Karossen

Bilens kaross är den bildel som syns allra mest för fotgängare, cyklister eller andra bilister.

Vad är en kaross?

En kaross är själva överredet till bilen, där såväl lastutrymme som passagerarsäten inryms. Karossen har ett hölje av metall – bilplåt – som dels skyddar ramen och dels ger bilen karaktär. Det är tillåtet för en biltillverkare att lackera bilplåten i valfri färg. De vanligaste färgerna enligt Transportstyrelsen är svart, vit och röd. Den ovanligaste var dock år 2016 lila. Vilken färg man som bilägare föredrar varierar men de flesta vill nog ha en färg på lacken som känns bekväm och tilltalande året om i alla lägen.

Mörka färger absorberar mer solljus vilket snabbare kan göra bilen överhettad när den är avstängd. Å andra sidan reflekterar ljusa färger i högre utsträckning solljus men ser snabbare skitiga ut.

Hur karossen är formad

Karossen kan förstås vara olika formad beroende på om det gäller en sedan, kombi, bubbla, SUV eller minibuss. Trenden går mot att bilarnas kaross blir allt större, speciellt beträffande stadsjeepar, vilket försvårar parkering. Parkeringsplatser kommer framöver att bli bredare för att möta den skriande efterfrågan på rymliga parkeringar.

Man får inte själv modifiera karossen undantaget att man får tillstånd från Transportstyrelsen och besiktningsförrättaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *